Hoe word je een duikinstructeur?

Het werken als een duikinstructrice over de hele wereld - Deel 1


Deel 1: Hoe word je een duikinstructeur? 


Misschien vraag je jezelf af hoe het is om als een duikinstructeur over de wereld te werken en in verschillende landen te wonen. Of misschien heb je vragen met betrekking tot het nemen van de ´go pro´ stap en wil je zelf graag aan het werk als duikinstructrice. Deze blogpost, en een volgend artikel, kunnen je misschien op weg helpen of wat opheldering geven. Als je zelf vragen hebt, stel ze gerust bij de opmerkingen aan het einde van dit artikel. Ik hoop dat ik andere mensen die op zoek zijn naar informatie of zelf overwegen om als duikinstructeur of duikinstructrice aan het werk te gaan, kan helpen door mijn ervaring te delen. In dit artikel zal ik beschrijven hoe ik een duikinstructrice werd: van zero tot hero!


foto van Ellis met een duikfles na een duik op de Dominicaanse Republiek
Aan het werk als duikinstructrice op de Dominicaanse Republiek 

Mijn verhaal: van een Open Water Duiker tot PADI Master Scuba Diver Trainer

Hoe ik mijn passie voor het duiken ontdekte met vele introductie duiken


Discover Scuba Duik 1: Turkije

Tijdens een vakantie in Turkije deed ik mijn eerste DSD (Discover Scuba Dive) oftewel introductieduik. Ik was nog maar 18 jaar oud en had niet genoeg geld om de volledige cursus te betalen. Ik was wel zo voldaan naderhand dat ik meteen wist dat ik een nieuwe passie ontdekt had en een splinternieuwe wereld op aarde! Het was het hoogtepunt van mijn vakantie en ik was razend enthousiast over mijn nieuwe ervaring. Bij thuiskomst vertelde ik al mijn vrienden en familie dat ik was wezen diepzeeduiken tijdens mijn vakantie!

Discover Scuba Dive 2: Italië

Een jaar later ging ik met vrienden op vakantie naar Rimini in Italië en oeps... I did it again! Opnieuw een introductieduik omdat ik nog steeds niet genoeg geld had voor de volledige cursus. Dit keer was ik student, en je weet hoe het gaat met een studentenleven: nooit genoeg geld.

Discover Scuba Dive 3: Egypte

Het is grappig hoe het universum soms samenwerkt met je verlangens. Tijdens mijn studie (Bachelor in Management Toerisme aan de NHTV in Breda), vond ik een stageplek bij een touroperator met duikreizen. Dit keer werd ik uitgenodigd in Egypte voor drie dagen. En raad eens wat ik tijdens deze drie dagen in Egypte deed? Ik deed weer een introductieduik! Dat was genoeg, ik beloofde mezelf dat de volgende keer ik hoe dan ook genoeg geld zou hebben om mijn Open Water Diver cursus te doen.Foto van Ellis die aan het duiken is tijdens haar Divemaster Internship

Mijn belofte waarmaken: Het doen van mijn Open Water Diver Course


Nadat ik afgestudeerd was aan de NHTV, was ik eerst erg verward over wat ik wilde gaan doen. Dit is overigens geen verrassing, als je meer over mij leest, of misschien mijn boek wilt lezen, zul je er al snel achter komen dat ik nooit weet wat ik wil! Maar op de één of andere manier vallen de dingen toch altijd op zijn plek. Ik ging naar Gran Canaria waar ik drie maanden bij mijn oom en tante ging wonen en aan het werk ging als serveerster in Meloneras, Maspalomas. Ja, nu zul je waarschijnlijk wel al geraden hebben wat ik van mijn eerste gespaarde salaris ging doen: Ik deed mijn Open Water Diver Cursus! Totaal niet op de hoogte van de verschillende organisaties, realiseerde ik me pas veel later dat ik mijn ´PADI´ helemaal niet had gehaald, maar gecertificeerd was als 1-ster C-Mas!

De volgende stap: PADI Advanced Open Water Cursus


Toen ik terugkeerde naar Nederland, kreeg ik een baan aangeboden bij dezelfde touroperator met duikreizen waar ik stage gelopen had in het derde jaar van mijn studie. Wederom werk ik uitgenodigd om naar Egypte te gaan, Dahab dit keer. De duikschool ter plaatse vroeg me of ik misschien mijn volgende cursus wilde doen met ze. Ik wist het niet zeker nu ik gecertificeerd was als C-mas en deze duikschool een PADI dive centre was! Maar ik realiseerde gauw genoeg dat men automatisch omgezet wordt naar PADI wanneer je jezelf nog op het recreatieve niveau van duiken bevindt. Nu werd ik nog veel enthousiaster over het duiken. Ik leerde nu de volledige vaardigheden voor wat betreft onderwater navigatie, diep duiken en ik deed zelfs een nachtduik! Ook al was mijn Engels niet op zijn best destijds, en was ik elke keer verward vooral over de theorie met de tabellen en het wiel, ik slaagde voor mijn praktische ervaringen en doorliep de ´knowledge reviews´ die je tijdens je advanced duikcursus doet. Geen examens, geen stress!


Foto van Ellis die aan het duiken is op El Hierro, Canarische Eilanden

De carrière switch: van kantoorbaan tot PADI Divemaster


Nadat ik terug in Nederland was, begon ik me wat onrustig te voelen. In Egypte was ik namelijk tot een realisatie gekomen: Ik doe het verkeerde werk! Ik ben helemaal geen kantoortype, ik wil duikinstructrice worden! De vraag was hoe!? Soms is het beter om niet te veel na te denken: als je het in je hart voel moet je ermee in zee gaan. Dus dat deed ik, en in zee gaan letterlijk! Ik bleef lang genoeg in Nederland om wat geld te sparen. Toen ik mijn keuze gemaakt had om naar Gran Canaria terug te gaan, mailde ik alle duikscholen daar om te kijken of het mogelijk was om mijn Divemaster internship te doen. Niet veel later vond ik een geschikte duikschool!

De eerste stap naar PADI pro: PADI Rescue Diver en PADI Divemaster


Sommige duikers geven de voorkeur aan het betalen voor hun Divemaster cursus en het op deze manier te doen. Ik denk echter dat een internship, ook wel DMT (Divemaster Traineeship) de beste manier is. Waarom? Er zijn enkele reden voor mijn mening.
Als onderdeel van mijn interne Divemaster cursus kreeg ik de Rescue Diver cursus gratis. En omdat ik zo hard meewerkte, bood mijn baas destijds me ook de Assistant Instructor Course gratis aan. Dit is alleen mogelijk als jouw Divemaster duikinstructeur een PADI Staff Instructor is. Maak je eigen deal!


Foto van Ellis die het water uitkomt na een duik op Gran Canaria
Aan het werk tijdens mijn Divemaster Trainee Internship


Werken als een Divemaster op Gran Canaria, Canarische Eilanden, Spanje


Het salaris van een Divemaster is niet erg hoog. Hoeveel je als Divemaster verdient is ook afhankelijk van waar in de wereld je werkt. Op sommige plekken in de wereld is het niet makkelijk, of zelfs niet eens mogelijk, om een baantje als Divemaster te vinden. En ik was totaal niet voorbereid of op de hoogte van deze informatie. Voordat ik aan mijn DMT (divemaster trainee) internship begon, wist ik niet eens hoeveel een IDC (duikinstructeur cursus) met PADI kost en ook wist ik niets af van jaarlijkse PADI fees (kosten) om je teaching status te behouden. Ik was er niet eens van op de hoogte dat men van een PADI pro verwacht dat deze over zijn of haar eigen duikuitrusting beschikt. Soms ben ik wat impulsief, ik was er inderdaad aan begonnen zonder me vooraf echt in de feiten te verdiepen. Dus op dit moment wist ik weer eens niet wat te doen! Met al deze kosten en het salaris van een Divemaster op de Canarische Eilanden, rekende ik uit dat ik minimaal enkele jaren nodig zou hebben voordat ik daadwerkelijk mijn droom om een instructrice te worden, waar zou kunnen maken.

Maar ik gaf niet op. Ik maakte een deal met de duikschool en het naastgelegen restaurant! Ik kon elke dag om 17.00 uur stoppen met werken bij de duikschool om me klaar te maken en mezelf in een serveerster te transformeren van 18.00 uur tot 22.00 uur, voor 6 dagen per week. Het was niet altijd makkelijk en soms erg hard werken, maar het was ook met veel plezier, het gaf voldoening en ik maakte mijn dromen waren. Na ongeveer 10 maanden, had ik mijn hele uitrusting bij elkaar, geld gespaard voor mijn instructeurs cursus en ik sprak ook nog eens een nieuwe taal: Spaans! Want in het restaurant waar ik werkte, werd alleen maar Spaans gesproken. Als je iets écht wilt, en je erin gelooft, kun je het waarmaken.

Ellis aan het werk als PADI Divemaster bij Dive Academy Gran Canaria
Ik werkte als een Divemaster voor Dive Academy Gran Canaria


Het doen van mijn PADI Duikinstructeur cursus op de Dominicaanse Republiek


Dus de volgende stap was het doen van de PADI Duikinstructeur opleiding, officieel IDC genaamd, wat staat voor Instructor Development Course. Ik vertrok naar de Dominicaanse Republiek waar ik eerst enkele maanden als Divemaster aan de slag ging alvorens te starten met mijn duikinstructeur opleiding. Ik vond het echt heel erg leuk. We hadden veel plezier en ik genoot ervan weer terug naar school te gaan met mijn zwarte PADI rugzak en om weer in een klaslokaal te zitten voor twee weken.  Omdat je de basis voor wat betreft alle duiktheorie tijdens je Divemaster cursus leert, leert men in de duikinstructeur opleiding vooral hoe men lesgeeft. We leerden nog wat meer over het PADI systeem, we oefenden presentaties, en zorgden ervoor dat onze vaardigheden in het zwembad helemaal perfect waren, we verfristen onze Divemaster theorie en oefenden foutloze rescue diver vaardigheden.

Ik deed mijn duikinstructeur cursus samen met een kleine groep van 6 studenten. Ik herinner me dat er 4 jongens waren uit alle hoeken van de wereld (Canada, Verenigde Staten, Cuba en Italië) en 2 meiden uit Nederland, inclusief mezelf. Ik kende de andere Nederlandse meid niet, dit was toevallig zo, maar we hebben wat afgelachen tijdens ook tijden van hard werken, oefenen en studeren. Twee weken later werden we officieel gecertificeerd als PADI OWSI´s: PADI Open Water Scuba Instructors, oftewel PADI duikinstructeurs en instructrices. Onze Course Director, degene die de PADI instructeursopleiding aanbiedt, voegde meteen 5 cursussen voor specialiteit instructeur en EFR instructeurscursus (Emergency First Response Instructor) aan ons IDC-pakket toe. Hierdoor konden we zelf de certificering voor Master Scuba Diver Trainer (MSDT) aanvragen nadat we later 25 open water duikers gecertificeerd hadden.Foto van Ellis wanneer ze een OSWI (Open Water Scuba Diving Instructor) duikinstructrice werd
Eindelijk zijn officieël PADI Open Water Dive Instructors (PADI duikinstructeurs) 


Dat was het! Vanaf toen was ik een duikinstructrice. Een nieuwe wereld opende zich voor me met baantjes over de hele wereld. Dit was alleen het begin van vele nieuwe avonturen. Je kunt dit allemaal lezen in het boek wat ik momenteel aan het schrijven ben, Safety Stop, genaamd. Ik zal binnenkort meer blogposts schrijven waarin ik mijn ervaring deel voor wat betreft het werken als duikinstructrice op de Dominicaanse Republiek, Malediven, in Mexico en Australië.

Tips voor het doen van je Divemaster en het werken als Open Water Scuba Diver PADI duikinstructeur 


Kies een betrouwbare en erkenbare duik training organisatie 


Als je nieuwsgierig bent naar het vinden van een baan als duikinstructeur, kan ik je absoluut aanraden om je Divemaster- en duikinstructeur- opleiding te doen met een wereldwijd erkenbare duikorganisatie. PADI wordt wereldwijd het meest erkend, alhoewel er ook andere organisaties over de hele wereld erkend worden, zoals SSI bijvoorbeeld. Ik ben er echter van overtuigd dat het met PADI een heel stuk makkelijker is om uiteindelijk een baan te vinden. PADI is nog steeds de grootste duikorganisatie ter wereld en de meeste duikscholen zijn PADI. Als je duikinstructeur bent van een andere organisatie, kun je niet voor een PADI duikschool werken. Terugkijkend naar mijn eigen ervaring, ben ik heel erg blij dat ik destijds in Egypte overgestoken ben naar PADI. PADI biedt ook een eigen vacaturesite (PADI employment board) op hun website waar PADI professionals kunnen inloggen om het aanbod van banen voor duikinstructeurs over de hele wereld te bekijken.

Reis met een kleine bagage als Divemaster of Diving Instructor 


Toen ik zelf mijn IDC (PADI duikinstructeurscursus) deed had ik nog niet eens een laptop. Ik reisde destijds met een rugzak gevuld met het complete PADI boekenpakket inclusief de zware instructeurshandleiding van die tijd. Tegenwoordig is dat gelukkig allemaal beschikbaar in de digitale versie. Maar dan nog, als duikinstructeur wordt er van je verwacht dat je over je eigen duikuitrusting beschikt. Normaal gesproken heb ik een kleine rugzak of backpack met wat persoonlijke bezittingen en kleren en een grote weekendtas op wielen met mijn duikuitrusting. Mijn complete duikuitrusting inclusief lesmateriaal en dingen zoals teaching slates, oppervlakte boei (SMB), duiklamp etc. weegt al bijna 20 kg. Dus het is belangrijk dat je eraan gewend raakt om te reizen met basis benodigdheden en vooral als vrouw zijnde, moest ik flink wat aan mijn normale reisbagage gaan veranderen. Toen ik als duikinstructrice in andere landen ging werken kon ik niet veel leuke kleren of een collectie aan schoenen meenemen, maar dat was het allemaal waard. Op de meeste bestemmingen heb je sowieso niet veel kleren nodig, en voor wat betreft schoenen heb ik vaak alleen maar slippers en renschoenen bij me als ik reis.
Foto van Ellis na het duiken op de Dominicaanse Republiek
Na het afronden van onze Rescue Diver vaardigheden op de Dominicaanse Republiek


Op dit moment ben ik niet als duikinstructrice aan het werk, maar wie weet wat de toekomst brengt. Ik ben nu aan het reizen als een Splashpacker en op dit moment help in een duikschool op een lokaal eiland op de Malediven. Het is een nieuw concept hier, en je kunt nu zelfs je Divemaster op een betaalbare manier op de Malediven doen! Neem contact met me op als je hier interesse in hebt! Je kunt hier meer lezen over mijn ervaring over het verblijven en duiken op een lokaal eiland. Verder deel ik mijn ervaring over het duiken op verschillende plekken in de wereld door hierover te schrijven en het delen van fotos.

Heb jij vragen over het nemen van de stap om je Divemaster of duikinstructeur opleiding te doen of over het werken als een PADI pro? Stel gerust vragen bij de mogelijkheid voor opmerkingen hieronder. Je kunt binnenkort ook een artikel verwachten waarin ik mijn ervaring deel over het werken als duikinstructrice op de Dominicaanse Republiek, in Mexico, op de Malediven en in Australië.

Happy Bubbles & Safe Travels!


Labels: , , , , , ,