Een speciale plaats in mijn hart: De Canarische Eilanden

´De Andere Kant´ van de Canarische Eilanden 


Picture of people enjoying nature at Canary Islands
Mooie natuur in het berglandschap
Mensen, vooral uit Europa, vragen me soms waarom ik nog altijd terugga naar de Canarische Eilanden nadat ik op zoveel plekken over de wereld heb gewoond. En de meeste mensen buiten Europa die ik ken, hebben zelfs nog nooit van de Canarische Eilanden gehoord of kennen alleen Tenerife, het grootste eiland. De meeste van mijn vrienden in Nederland denken niet dat dit een aantrekkelijke bestemming is om te reizen and vragen zich af wat ik er zo geweldig aan vind. Het algemene idee van de Canarische Eilanden als een vakantie bestemming wordt vooral geassocieerd met familie vakanties en pakketreizen, gepensioneerde mensen die golf spelen of de overladen massale toeristische plaatsen waren jongeren mensen te veel drinken en zich voleten bij de Chinese restaurants met een lopend buffet. En als je naar één van dit soort vakanties op zoek bent, zul je dit ook zeker kunnen vinden op de toeristische bestemmingen van de Canarische Eilanden. Echter, dit is niet mijn type reis of bestemming waar ik zou willen wonen en werken of graag over schrijf. Er zijn vele andere dingen te ontdekken op deze eilanden!

Ik heb een andere kant van de Canarische Eilanden gevonden, welke ik ongeveer 11 jaar geleden heb ontdekt toen ik hier voor het eerst kwam wonen. Ik woonde destijds in het kleine dorp Arguineguín wat nu uitgegroeid is tot een grotere plaats en wat enorm populair geworden is bij de mensen uit Scandinavië en vooral uit Noorwegen. De ´andere kant van de Canarische Eilanden waar ik graag over schrijf is simpelweg de lokale Canarische stijl, weg van de toeristisch begaande paden. Maar als je alleen maar slaapt, eet en drinkt in de toeristische plekken, zul je het gegarandeerd niet vinden. In de zomer van 2015 heb ik bijna 2 maanden over de Canarische Eilanden rondgetrokken met mijn rugzak. En het is iets wat ik aan iedereen kan aanraden! Waarom zou ik de Canarische Eilanden gaan rondreizen op een budget, met het openbaar vervoer en een backpack? 


Misschien worden de Canarische Eilanden beschouwd als ´gelimiteerd´ voor wat betreft het reizen met een rugzak, een budget en het gebruik van openbaar vervoer of andere lokale diensten. Ik heb dan ook nog nooit iemand ontmoet met het idee ´Ik ga de Canarische Eilanden backpacken!´, dus het werd uiteindelijk mijn idee om het te doen. Enkele jaren geleden woonde en werkte ik voor de derde keer op Gran Canaria en realiseerde me dat ik nog geen ander eiland bezocht had behalve het kleine eilandje ´El Hierro´ voor het duiken. Dit kwam mede door een gebrek aan tijd of ik was alleen maar aan het werk om voor mijn volgende bestemming te sparen. Maar in de zomer van 2015 had ik de kans. Puur uit mijn eigen ervaring, zo ver destijds, werd ik me ervan bewust dat de beste herinneringen ik had waren van de tijden dat we de bergen introkken en een route deden die een jongen bij de lokale bakker ons aanraadde of ik kampeerde op een onbekend strand door gewoon een plek te kiezen op de kaart. Het beste eten dat ik gegeten had waren de maaltijden in deze typische lokale tentjes die er soms uitzien als iemands achtertuin in plaats van een mooi restaurant. En de beste avonden of nachten als je wilt, die ik heb doorgebracht waren deze waarbij we ons vermaakten met een lokale life muzikant die besloot met de zonsondergang een concertje te geven. Nadat ik me dit allemaal realiseerden, werd ik erg nieuwsgierig om alle eilanden eens te backpacken.  

picture of surfers at the Canary Islands
Surfers op de Canarische Eilanden 


 Mijn motivatie om de geheimen van de Canarische te delen


Deze reis was voor mij uiteindelijk een bevestiging dat er informatie ontbreekt voor mensen die ook op zoek zijn naar het ontdekken van deze eilanden op een andere manier, die het leuk vinden om lokale mensen te ontmoeten en het echte Canarische te ervaren. 

De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat de Canarische Eilanden niet alleen een geweldige bestemming zijn om rond te reizen, maar dat ze ook een verscheidenheid aan soorten vakanties bieden, met vele activiteiten om uit te kiezen zelfs als je alleen op één eiland verblijft. Met Spanje´s hoogste berg (de vulkaan de Teide op Tenerife reikt tot 3718 meter boven zeeniveau) en een overzeese extensie van de Sahara woestijn wat zorgt voor de meeste geweldige stranden, hebben de Canarische Eilanden echt van alles te bieden. Surf in het ´Europesche Hawaï  op Fuerteventura of doe prachtige wandelingen door de meeste mooie bossen op het kleinere eiland La Palma met haar ´dertig tinten groen´. Zelfs duikers zullen verast worden door enorme variatie van duikstekken, vooral op El Hierro en Lanzarote. Door de vulkanische oorsprong heeft de natuur een verschillend aanbod in landschappen gecreeërd en er wordt gezegd dat de bijna alle wereldse klimaten op dit kleine continent te vinden zijn. Het klimaat is daarbij beschouwd als het beste ter wereld: het gehele jaar door is er zon en een constante temperatuur van 17 °C in de winter tot 25°C in de zomer.


Backpacken op de Canarische Eilanden is goedkoop, veilig en makkelijk! 


Picture of Ellis at the busstation on Fuerteventura
Ellis at a bus station, Fuerteventura
Soms vraag ik me af waarom we eigenlijk een dure, lange vlucht zouden moeten boeken, helemaal naar Azië of Zuid Amerika als je niet naar iets speciaals op zoek bent op deze bestemmingen? Met luchtvaartmaatschappijen zoals Ryan Air en meer low-cost airlines die spotgoedkope vluchten bieden naar de Canarische Eilanden, kun je veel geld besparen op je vlucht. Binnen 4,5 uur vliegen vanuit Nederland ben je al op je bestemming, zonder jetlag, zonder stopovers en zonder een dag te moeten bijkomen van je extreem lange vlucht!

In vergelijking met de rest van Europa en andere westerse landen zoals Australië, Canada of the Verenigde Staten, zijn de Canarische Eilanden erg goedkoop. Het is niet op alle eilanden erg gebruikelijk om in een backpacker accommodatie te verblijven, behalve in Corralejo op Fuerteventura en op de grotere eilanden Gran Canaria en Tenerife. Maar deze vorm van reizen is iets wat aan het groeien is. Naast hostels zijn er ook guesthouses en andere goedkopere accommodaties. Wanneer ik de eilanden aan het reizen was in 2015 heb ik nooit meer dan €28,- per nacht voor een één-persoonskamer betaald. Op de meeste eilanden waar hostels te vinden zijn, kun je een bed vinden in een gedeelde dormitorio kamer voor €15,- per nacht. 

De kosten aan eten en drinken heb je helemaal zelf in de hand. Er zijn vele sjieke restaurants te vinden waarvan de prijzen nog altijd lager liggen dan in Nederland. Maar er zijn ook altijd veel plaatselijke eettentjes te vinden die een dagmenu (´menu del día´) aanbieden bestaande uit een voorgerechtje, hoofdgerecht, nagerecht en een drankje voor ergens tussen de €7,- en €12,- voor het gehele menu. 

Openbaar vervoer is verrassend goedkoop! Voor de meeste busreizen heb ik tussen de €1,- en €3,- betaald, van de ene stad naar een andere. De afstanden zijn ook nooit erg ver. De duurste reis die ik gemaakt heb was op Fuerteventura van Puerto de Rosario naar Morro Jable in het zuiden: €10,- voor een meer dan 2-uur durende busreis. Als er niets speciaals gaande is zoals Carnaval of andere feestdagen of festivals, zijn de bustijden ook redelijk betrouwbaar. Soms kan er een kleine vertraging zijn, maar dit is niets in vergelijking met Azië of Zuid Amerika waar je soms echt je plannen moet omgooien omdat het openbaar vervoer niet meezit. 
Meer over transport: Bussen op de eilanden en bootverbindingen tussen de eilanden. 


Picture of Ellis on the ferry on Canary Islands
Ellis op de ferry naar Lobos Island, Fuerteventura

Een ander positief aspect over het openbaar vervoer op de Canarische Eilanden is dat het onwijs veilig is en je zult je veilig voelen. Je hoeft je nergens zorgen over te maken als je je grote backpack onderin het koffergedeelte van de bus stopt en je kunt zelfs even zorgeloos een ´siësta´ doen in de bus. Nadat ik met het openbaar vervoer heb gereisd op de Filippijnen, in Sri Lanka, Mexico, Guatemala, Honduras, Belize en door Europa, Australië en Nieuw Zeeland, kan ik oprecht zeggen dat ik me nog nooit zo veilig heb gevoeld als tijdens een busreis op de Canarische Eilanden. Ik praat wel over de eilanden bussen nu, om van de ene plaats naar een andere te reizen. Men zou wel wat op moeten letten als men de stadsbus neemt in de grotere steden zoals zoals in Las Palmas op Gran Canaria of Santa Cruz op Tenerife, zoals in elke grote stad. Gebruik altijd je gezond verstand, maar er is absoluut niets om jezelf zorgen over te maken.

In vergelijking met 10 jaar geleden, is het openbaar vervoer en transport op de Canarische Eilanden veel verbeterd. En het is u veel makkelijker voor toeristen om de plaatselijke bus te nemen en de meeste chauffeurs spreken nu ook wat Engels.

Er zijn goede bootverbindingen tussen de eilanden en de bedrijven die deze runnen zijn Naviera Armas, Fred Olsen, Trasmediterranea en Lineas Romero, afhankelijke van tussen welke eilanden je reist. Geef de gewenste route in google in voor de huidige prijzen en tijden. 

Jouw accommodatie tijdens het backpacken van de Canarische Eilanden 


Op de Canarische Eilanden is het niet erg gebruikelijk om ter plaatse te boeken zonder vooraf een reservering te maken. Het kan soms wel, afhankelijk van waar je bent, maar je kunt hierbij ook wat problemen ervaren. Zelfs Corralejo waar zich vele hostels bevinden, werken de meeste toch met reserveringen van je kamer of bed vooraf. Soms zijn de hostel volgeboekt en je wilt niet uren met je backpack door de straten lopen op zoek naar een slaapplek. Ook kan het zijn dat jouw bed- of kamerkeuze niet beschikbaar is en dan moet je meer betalen dan gepland voor een duurdere kamer of beland je op een gedeelde dormitorio terwijl je van plan was om je eigen privé kamer te boeken. . .

Ik kan je aanraden om je accommodatie vooraf te boeken. Mocht je flexible willen reizen en niet vastzitten aan een strict vooraf opgezet schema, dan raad ik je aan om op zijn minst de eerste paar dagen vooraf te boeken. Op deze manier kun je ter plaatse bekijken of het mogelijk is om je verblijf te verlengen mocht je dit graag willen doen. Als je dan besluit om naar het volgende eiland te ´hoppen´, kun je de volgende plek voor enkele dagen boeken.

Ik heb bijna al mijn accommodatie met booking.com Zij geven je dezelfde prijs als dat je direct zelf bij de accommodatie boekt en bij de meeste vakantieverblijven kun je gratis annuleren binnen een redelijke tijd. Zorg ervoor om altijd even de voorwaarden te checken. Klik hier voor een overzicht van alle accommodaties en vakantieverblijven op de Canarische Eilanden.

De lokale bevolking van de Canarische Eilanden
Foto van dansende dames tijdens Carnaval op de Canarische Eilanden
Carnaval op de Canarische EilandenDe lokale bewoners van de Canarische Eilanden zijn ontzettend vriendelijk en open. In de meeste toeristische gebieden spreken de mensen wel Engels, maar als je meer naar lokale dorpen gaat helpt het je als je een woordje Spaans spreekt. Ik denk dat er de laatste jaren veel veranderingen aan het plaatsvinden zijn waarin meer en meer personeel van lokale diensten Engels spreekt. Bijvoorbeeld, de buschauffeurs en mensen in de supermarkt spreken tegenwoordig ook basis Engels.

Ik weet niet of mensen zich ervan bewust zijn dat in de massale toeristenplaatsen op de Canarische Eilanden veel personeel niet Canarisch is. De kans is groter dan men met een Europeaan, Zuid Amerikaan, iemand uit India of Marokko te doen heeft in het gemiddelde restaurant of winkel in plaatsen zoals Playa del Inglès, Puerto del Carmen of Playa de las Americas. Over het algemeen zijn de lokale mensen van de Canarische Eilanden open en eerlijke mensen. In vergelijking, en dit is natuurlijk alleen maar mijn mening, zijn de Canarios nog veel echter en er niet op uit om je af te zetten. Vooral op de kleinere eilanden en in lokale dorpen had ik soms het gevoel terug in de tijd te gaan en het is meer voorkomend dat ze vergeten een drankje op je rekening te zetten of ze het je gratis aanbieden, dan dat ze toeristen afzetten.   


 

Waarom ben ik zo gemotiveerd om reisinformatie over de Canarische Eilanden te delen? 


Foto van een dal met palmbomen op Gran Canaria
Palmboom dal op Gran Canaria
De eilandengroep van de Canarische Eilanden is een plaats waar ik mijn echt reizen meer dan 11 jaar geleden ben begonnen. Het is de plek waar ik mijn Divemaster Cursus deed toen ik Nederland verliet. Het is ook de plaats waar ik, tussen het werken in het Caribisch gebied, de Malediven, Australië en Nieuw Zeeland door, regelmatig terugkeerde om een seizoen te werken. Het is een plek op deze wereld waar ik vrienden voor het leven heb en waar mijn oom en tante wonen. De eilanden, de cultuur en de mensen hebben een speciale plek in mijn hart en ik help de lokale bevolking graag met meer inkomsten uit het toerisme in plaats van de grote keten in de massale toeristenbestemmingen. Ook help ik jou graag in het voorzien van informatie voor een echte Canarische vakantie in plaats van een reis naar een bestemming in een overvol toeristisch gebied wat eigenlijk niets met de Canarische te doen heeft.  

Ik heb enkele artikelen over de Canarische Eilanden geschreven voor mensen die ook graag deze eilanden willen reizen en de lokale cultuur graag willen meemaken. Ook hoop ik, door het delen van informatie, de minder bekende plekjes op de kleinere eilanden te kunnen promoten. Ik weet de overheid vooral de grotere eilanden Gran Canaria en Tenerife promoot, en ik hoop een aanvulling te kunnen zijn voor de kleinere eilanden Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera en El Hierro.

Tot zover heb ik artikelen geschreven over Corralejo op Fuerteventura, over het duiken op Gran Canaria, en ééntje over de fluittaal van het eiland La Gomera. Je kunt ook hier klikken voor een overzicht van alle artikelen over de Canarische Eilanden zo ver. 

Ik word niet beïnvloed door sales op welke manier dan ook en streef ernaar mijn eerlijke mening te geven, gebaseerd op mijn ervaringen. Ik krijg echter wel een kleine commissie van booking.com. Als je besluit om jouw vakantieverblijf op de Canarische Eilanden te boeken, en dit artikel heeft je op enige manier geholpen, kun je me helpen door te boeken via één van de links op deze website. 


Foto van twee mountain bikers op Gran Canaria
mountain bikers in de bergen van Gran Canaria

Naar mijn mening, als je voor een typische vakantie naar de Canarische Eilanden gaat waarbij je verblijft in de massale toeristenplaatsen en daarbij misschien één of twee dagen een excursie doet, ontdek je vrijwel niets van de lokale cutluur, de lokale bevolking of het ECHTE eiland. Het is misschien een leuke plek om te relaxen, maar niet iets wat je echt reizen kunt noemen. What´s next?


Ik ben op dit moment nog artikelen vanuit mijn Engelse website naar deze nieuwe Nederlandse Splashpacker site aan het vertalen. Op dit moment ben ik op de Malediven waar ik aan het schrijven ben over het duiken en verblijven op lokale eilanden. Wil je graag een mailtje ontvangen elke keer als ik iets nieuws plaats,  schrijf je dan in voor mijn mailinglijst in het roze gedeelte hieronder. Je kunt me ook volgen via Instagram of de Splashpacker Facebook page. 

* Dank je wel Tourism Board Gran Canaria (Patronato de Turismo de Gran Canaria) voor enkele van de foto´s in dit artikel.


Labels: , , ,