Twitter zonder mobiele telefoon: de fluittaal van La Gomera

El Silbo - De geheime taal van het Canarische eiland La Gomera


Gebruik je Twitter? Dan moet je wel geïnteresseerd zijn in fluit communicatie op de originele manier! Reis terug in de tijd met me om te zien of het me lukt om contact op te nemen met de lokale mensen in het volgende dorp door het gebruik van ´El Silbo`, de fluittaal die werd gebruikt voor lange afstand communicatie op La Gomera. De taal staat op de lijst van UNESCO als een cultureel erfgoed van de mensheid, oftewel Intangible Cultural Heritage of Humanity. Photo of a globe with a magnifying glass
Foto door Unsplash

Eerst neem ik je graag mee naar de Canarische Eilanden, een eilandengroep die tot Spanje behoort en in de Atlantische Oceaan ligt, op ongeveer 150 km van de kust van Noord Afrika. De 7 hoofdeilanden bieden een grote variatie in landschappen, van een besneeuwde vulkanische bergtop tot een extentie van de Sahara Woestijn met al het mogelijke daar tussen in. 

Nou, zoom een beetje in en net voor de kust van het grootste eiland, Tenerife, vind je een klein eiland bedekt door 30 tinten groen: La Gomera. Het 372 km2 eiland wordt bewoond door 24.000 mensen die allemaal een echte taal kunnen fluiten: de lettergrepen worden uitgespeld door verschillenden fluittonen. El Silbo is de enige, volledig ontwikkelde fluittaal in de wereld die wordt beoefend door zoveel mensen. Mijn missie hier is om een bericht te fluiten zonder gebruik van twitter of een mobiele telefoon!Ik arriveer met de ferry in de haven van San Sebastian, de plaats waar Christopher Columbus van wal stak voor zijn reizen naar Amerika in 1492. Na een wandeling over ´Plaza de las Américas´, geniet ik eerst van een ´Café con Leche´ met een prachtig uitzicht over de oceaan en de piek van de Teide, Spanje´s hoogste berg, op Tenerife. Ik loop vervolgens nog een straat door om in mijn hostel mijn bagage af te droppen. Alles verloopt makkelijk hier, zoals op alle Canarische Eilanden die ik deze zomer aan het backpacken ben. 


In het Archeologische museum van La Gomera waan ik mezelf terug in de tijd en ontdek ik alles over de eerste inwoners, de Guanche mensen, die deze fluittaal hier als eersten gebruikten. Alleen op La Gomera werd het naar de Spaanse taal omgezet door de laatste Guanches, nadat Spanje de Canarische Eilanden overnamen in de 16e eeuw. Bij het einde van 21ste eeuw werd de fluittaal met uitsterven bedreigd maar toen UNESCO het op de lijst zette, maakte de regering het een verplicht vak op school. Tegenwoordig is de gemiddelde persoon van Gomera in staat Spaans te spreken en fluiten!


Photo of a bird tweeting early in the morning
Foto door Unsplash


De volgende dag ga ik het eiland verkennen. Een geweldig groen hart in het midden van het eiland biedt een thuis voor het unieke Laurier bos. Ik ga naar ´Mirador de Abrante´ voor lunch waar ze een demonstratie van ´el Silbo´ geven, voordat ik naar de Valle Gran Rey om de avond door te brengen.

“Met eene beetje geluk, kun je een herder horen fluiten in de vroege ochtend", zegt het meisje in de supermarkt waar ik stop voordat ik ga kamperen in de bergen, "de fluit kan wel op 3 km afstand gehoord worden!". Volledig overtuigd dat ik de volgende ochtend een herder zal horen, vervolg ik mijn reis.

Helaas, mijn missie wordt niet vervuld. El Silbo wordt nog maar zelden gebruikt op de manier waarvoor het ontwikkeld is, maar wordt tegenwoordig meer gerespecteerd als een cultureel aspect. Behalve de demonstatie, heb ik nooit een echte ´twitteraar´ gehoord. Desniettemin heb ik een geweldige tijd gehad op La Gomera. Met het sprookjesachtige Garajonay Nationale Park en de vuurshows op het strand van Valle Gran Rey, weet ik nu waarom dit eiland ´het magische eiland´ van de Canarische Eilanden wordt genoemd. 

Photo of a human being spitting fire
Photo by Unsplash


* Dit artikel was door mij geschreven voor de 2017 World Nomads Travel Writing Scholarship. De inzending moest in het Engels worden geschreven, bestaande uit 2500 leestekens en geschreven zijn rond het thema ´Maak een lokale connectie´.

Heb je interesse om La Gomera te bezoeken? Vind je accommodatie op booking.com en garandeer je accommodatie naar voorkeur. Bijna alle accommodaties zijn via deze website te boeken en de prijzen zijn hetzelfde als dat je direct zelf bij de accommodatie zou boeken. Als je onderstaande banner gebruikt of via de link doorklikt, krijg ik een kleine commissie zonder dat je extra kosten hebt! Dank je wel :-)


Booking.com


Als je nieuwsgierig bent naar meer artikelen die ik geschreven heb over de Canarische Eilanden , kun je hier klikken. Als je graag meer wilt lezen over mijn reiservaring, kun je hier klikken. Je kunt ook naar beneden scrollen om jezelf voor mijn mailinglist aan te melden, bij het gedeelte ´Over Mij´.

Labels: , , ,